Widzisz gorzej o zmroku? To być może kurza ślepota

Czym jest kurza ślepota i jakie są jej przyczyny? Kurza ślepota nazywana jest również ślepotą zmierzchową – polega na zaburzeniu adaptacji oka do widzenia w ciemności, co jest efektem uszkodzenia czynności pręcików, znajdujących się w siatkówce oka. Najczęściej pojawia się podczas przebywania w słabo oświetlonych pomieszczeniach bądź o zmierzchu. Powszechnie uważa się, że główną przyczyną pojawienia się omawianej wady jest niedobór witaminy A – jest ona niezbędna do prawidłowego działania narządu wzroku. Jej niedostateczna ilość w organizmie może być efektem stosowania diety pozbawionej beta-karotenu, czyli prowitaminy A.  Warto jednak wspomnieć, że problemy z przyswajaniem witaminy A mogą być skutkiem przewlekłych zmian zapalnych żołądka bądź poważnych chorób wątroby. Do pojawienia się kurzej ślepoty przyczyniają się również wszelkie schorzenia siatkówki – najpowszechniejsze jest tzw. barwnikowe zwyrodnienie siatkówki objawiające się zmniejszaniem zewnętrznego pola widzenia, ślepotą nocą, jak również widzeniem tunelowym. Jest to dziedziczna choroba siatkówki oka, która prowadzić może do utraty wzroku. Jak rozpoznać schorzenie? Jeśli zauważycie u siebie suchą skórę, kruche paznokcie, częste wysychanie spojówek, wciąż powracający trądzik oraz problemy z rozróżnianiem barw będzie to świadczyło o znacznym niedoborze witaminy A. By tego unikąć należy pamiętać diecie bogatej w produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego zawierające w znacznej ilości beta-karoten. Dieta bogata w witaminę A oraz beta-karoten Niezwykle istotne, by w diecie nie zabrakło twarogu, jogurtów czy też śmietany – nie od dziś wiadomo, ze nabiał ma sporą dawkę witaminy A, która jest niezbędna przy produkcji rodopsyny, czyli barwnika czułego na światło, dzięki któremu rozróżniamy kolory i widzimy w ciemności. Wspomniana już witamina zwiększa także produkcję śluzu, który nawilża oko, dlatego warto sięgnąć po kukurydzę, wątróbkę czy też rybi olej, czyli wszystkim dobrze znany tran. Warto również pamiętać o warzywach, takich jak: pomidory, marchew, papryka, szpinak. Jednak nic nie zastąpi konsultacji okulistycznej – jeśli zauważycie u siebie niepokojące objawy, niezwłocznie zgłoscie się do specjalisty. Bezokularow.pl

O AUTORZE
optometrysta Monika Kyciak

optometrysta Monika Kyciak

Absolwentka Politechniki Wrocławskiej na kierunku Optometria oraz wielu kursów branżowych. Specjalizuje się w badaniu refrakcji wzroku oraz kontaktologii, czyli dobieraniu soczewek kontaktowych miękkich. Od ponad 10 lat pracuje w branży związanej z korekcją wzroku jako optometrysta pracujący w gabinecie. Pomaga pacjentom przeprowadzając badania wad refrakcji, dobierając okulary oraz soczewki kontaktowe.

zobacz: więcej wpisów autora

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię